Loading...
Loading...
Een drone mee op vakantie
Mocht je in het bezit zijn van een drone, dan weet je dat de wereld vanuit de lucht onvermoeibaar is en je nooit uitgespeeld bent. Zodra je de mooiste en verborgen plekken van Nederland hebt vastgelegd, is het toch tijd om je drone mee buiten de grenzen te nemen. Want laten we eerlijk zijn, daar is de natuur vaak toch net iets spectaculairder dan hier. Of je nu professioneel drone piloot of hobby drone piloot bent, er zijn altijd regels waar we ons aan moeten houden. Er gelden verschillende regels voor het filmen in het buitenland met een drone. Maar ook het vervoeren van de drone kan niet zomaar. Dit komt voornamelijk door het ontploffingsgevaar van de batterijen. Gezien onze reiservaring met een drone willen wij je daarom een aantal belangrijke punten meegeven waar je op moet letten zodra je jouw drone meeneemt op reis.
Pre Departure 
Het is belangrijk dat je voor vertrek goed uitzoekt wat de locale regelgeving is van het betreffende land. Ons meest recente voorbeeld hiervan is onze reis naar Curaçao. Voor vertrek kun je een registratieformulier aanvragen zodat je door de douane op Curaçao komt. Mocht jouw drone namelijk niet geregistreerd zijn nemen ze hem in beslag op het vliegveld en kun je vaarwel zeggen tegen paradijselijke beelden. Dit registratieformulier is gemakkelijk aan te vragen via Curaçao Civil Aviation Authority bij een Safety Aviation Inspector. Stuur deze vervolgens ondertekend terug en binnen 2 dagen is jouw drone geregistreerd en ben je ready to fly. Wat tevens handig is, is dat er een overzicht van alle regels en no fly zones meegestuurd wordt.
Ready for Departure 
Eenmaal aangekomen op Schiphol gaat het natuurlijk ook niet vanzelf. Hier gelden de nodige regels betreft veiligheid. Dit heeft voornamelijk te maken met het vervoeren van de drone batterijen. De batterijen moeten namelijk per stuk verpakt worden in een Lipo zak, dit in verband met de brandveiligheid. Je mag er maximaal 2 per persoon meenemen in je handbagage. De batterijen bevatten bijzonder veel energie welke kan leiden tot oververhitting. Deze kunnen dan vlam vatten ten gevolge van het luchtdruk verschil. Zorg er daarom voor dat de batterijen niet voller zijn dan 60%.
De lipo zakken moeten altijd worden vervoerd in de handbagage. Mocht er toch brand ontstaan kan deze meteen geblust worden, als dit in het bagageruim gebeurt zijn we verder van huis…
De regels verschillen per luchtvaartmaatschappij dus het is handig als je van te voren even contact opneemt om zeker te zijn. Wij werken alleen met DJI drone’s, de batterijen van de DJI zijn het meest voorkomend en betrouwbaar. Deze zijn ook bekend bij de meeste luchtvaartmaatschappijen, mocht je nog een drone willen aanschaffen is dit ook goed om mee te nemen in je keuze.
Arrived 
Ok, je bent aangekomen op de plek van bestemming! Mocht alles net zo goed geregeld zijn als tijdens onze reis naar Curaçao, is er niks aan de hand en wandel je lekker door de douane. Maar nu hebben wij ook een voorbeeld waarbij wij helaas een drone vaarwel hebben moeten zeggen. Dit voorval vond plaats in Turkije waar de douane onze drone had ingenomen. Er gold een no fly zone voor heel Turkije in verband met de spanningen in het land. Hier was natuurlijk weinig tegen in te brengen. Uiteindelijk hebben we met de juiste papieren de drone weer kunnen ophalen tijdens een volgend bezoek aan dit land. Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk dat papierwerk is.
Let’s Fly
Zoals al eerder genoemd is het belangrijk om van te voren goed de drone wetgeving uit te zoeken voor het land waar je naartoe gaat. In elk land gelden verschillende regels en in sommige landen is het überhaupt verboden om met je drone te vliegen. Zoals bijvoorbeeld tijdens onze trip naar Sri Lanka, toen hebben wij onze drone thuis moeten laten. Hier is het alleen toegestaan om op privé terrein te vliegen, helaas dus geen mooie drone beelden voor ons vanuit deze tropische bestemming.
Enjoy 
Zoals je hebt kunnen lezen is er genoeg waar je rekening mee moet houden als je jouw drone mee op reis wilt nemen. Een makkelijk overzicht van de drone regelgeving in verschillende landen vind je op deze site. Hier kun je per land uitpluizen wat wel en niet mag.
Naast Curaçao en Turkije hebben wij onze drone nog naar eindeloos veel andere bestemmingen meegenomen. Zoals Australië, Zuid-Afrika, Amerika en tal van landen binnen Europa. Dus mocht je meer willen weten, naast de regelgeving die online te vinden is, neem gerust contact met ons op! Wij hebben inmiddels veel kennis opgedaan dus waar wij kunnen, helpen wij graag. Je kunt een reactie plaatsen onder dit artikel of een mail sturen naar sander@beemflights.nl.

Comments(16)

 • Michel
  22/05/2017, 15:55  Reply

  hoi ,

  leuke en handige site;) Ik heb een vraagje : hoe kom ik via het internet aan het registratie formulier voor mijn drone ? Ik kn het nrgens vinden .Ik ga in september naar curacao en zou graag mijn phantom 4 meenemen . Hoe heb jij de batterijen in gepakt ? ik wil gewoon alles als handbagage meenemen het vliegtuig in . Ik vlieg met klm . Ik zou graag horen of er meer dingen zijn . GR Miche

  • Bas Mutsaards
   24/05/2017, 13:12

   Hi Michel,

   Bedankt voor je reactie en tof om te horen dat je dit een handige en leuke site vindt. De batterijen moet je altijd in de handbagage in een lipozak meenemen. Wij zijn laatst ook naar curacao geweest en we kunnen je wel even verder helpen met alle formulieren. Mail ons even op sander@beemflights.nl.

   Groeten Sander Mutsaards
   BeemFlights

 • 31/05/2017, 11:40  Reply

  Super handig dit artikel!
  Ga mijn drone volgend jaar ook proberen mee te nemen naar Amerika, dus ben ook benieuwd naar de beelden die jullie gaan maken komende trip 🙂

  • Sander Mutsaards
   14/07/2017, 16:50

   Hi Grietje, het meenemen naar Amerika was absoluut geen probleem en er zijn genoeg plekken waar je kan vliegen! Onze beelden komen snel online 🙂

 • Cyriel
  12/06/2017, 11:12  Reply

  Hallo Sander,

  Ik vroeg me af, zelf ga ik naar noord amerika voor 21dagen naar La/vegas/sanfransisco! (met KLM). nu ben ik me er van bewust dat er regels zijn betreft oplaten van me drone bij de parken etc. Maar heb inmiddels reactie van KLM dat de drone gewoon mee mag in het vliegtuig, vroeg me eigen alleen af of het genoeg is om de drone enkel te registreren bij de FAA? gr Cyriel

  • Sander Mutsaards
   14/07/2017, 16:53

   Hi Cyriel, bedankt voor je reactie. Wij zijn net terug van ongeveer hetzelfde rondje. Absoluut geen problemen gehad. Het registeren van je drone is voorlopig niet nodig. Ik zal je onze info even mailen. Veel plezier op je reis en ik ben benieuwd naar je video!

 • Cyriel Von Liebenstein
  16/06/2017, 10:50  Reply

  Klein vraagje eigenlijk.

  is het in/voor de USA voldoende om alleen je drone te registeren via de FAA?
  En zoja mag je hem dan gewoon meenemen op je vakantie na registratie via de FAA website?

  Gr Cyriel (hobbyvlieger niet commercieel)

 • 06/07/2017, 10:22  Reply

  Goed artikel! Welke papieren heb je moeten regelen voor Turkije? En waar heb je dit gedaan?

  • Bas Mutsaards
   14/07/2017, 17:17

   Hi Nick, ga je commercieel vliegen of hobby? Mail me anders even via sander@beemflights.nl

 • Pierre van MEVER
  07/08/2017, 21:02  Reply

  Beste Sander, ook wij gaan over een paar weken naar Curaçao, dankzij de tip op deze site heb ik al de speciale lip zakken geregeld voor mijn drone (DJI Spark). Jij hebt het erover dat ik formulieren moet aanvragen, maar de instantie waar jij het over hebt kan ik niet zo 123 vinden, heb jij wellicht een link voor mij? Alvast dank en fijn om eens zo een heel verlag te lezen.

  • Bas Mutsaards
   08/08/2017, 08:50

   Hi Pierre,

   Thanks voor je reactie en nice dat je een spark hebt, zijn we benieuwd naar. Goed dat je lipozak hebt gekocht! We kunnen je wel even verder helpen met alle formulieren. Mail ons even op sander@beemflights.nl.

   Groeten Sander Mutsaards
   BeemFlights

 • Rein Kramer
  13/08/2017, 14:00  Reply

  Hallo Sander,

  Ik probeer je een mailtje sturen, maar die komt terug. Heb je misschien een formulier of e-mailadres voor me hoe ik de drone kan registreren op Curacao?

  Alvast bedankt voor je reactie!
  Groeten,
  Rein.

  • Bas Mutsaards
   15/08/2017, 11:33

   Hi Rein,

   We hebben je inmiddels een mailtje gestuurd met de juiste info. Hopelijk ga je mooie beelden schieten op Curacao, we zijn benieuwd naar de resultaten!

   Groeten Bas Mutsaards
   BeemFlights

 • Melvin schep
  17/08/2017, 13:19  Reply

  Hallo Bas. Ik vraag het nogmaals voor de zekerheid, ik ga in oktober een rondreis amerika doen rond california. ik heb een drone die ik graag mee wil nemen, op verschillende websites vind ik verschillende informatie. Zoals ik lees uit jou reactie is het geen probleem om een drone mee te nemen naar amerika?
  Ik hoor graag van je

  • Bas Mutsaards
   17/08/2017, 13:37

   Hi Melvin,
   Dat klopt idd, wij zijn net terug uit Californië en hadden geen problemen. Echter moet je je uiteraard wel aan de lokale drone regels houden. Het registreren bij de FAA is vooralsnog niet verplicht. Veel plezier en we zijn erg benieuwd naar je beelden.

   Groeten Bas Mutsaards

 • 21/08/2017, 14:11  Reply

  Hi..
  hoe zit het dan met evt. toch commercieel gebruiken van de gemaakte drone beelden in het buitenland? Dus stel je gaat recreatief vliegen, maar je beelden zijn toch zo mooi dat je ze bijvoorbeeld kan verkopen op stockfoto / video sites ?
  In NL weet ik de regelgeving, maar hoe zit dit als je in buitenland opnames maakt?

  Gr. Jan

Leave a Comment