Loading...
Loading...
Een drone mee op vakantie
Mocht je in het bezit zijn van een drone, dan weet je dat de wereld vanuit de lucht onvermoeibaar is en je nooit uitgespeeld bent. Zodra je de mooiste en verborgen plekken van Nederland hebt vastgelegd, is het toch tijd om je drone mee buiten de grenzen te nemen. Want laten we eerlijk zijn, daar is de natuur vaak toch net iets spectaculairder dan hier. Of je nu professioneel drone piloot of hobby drone piloot bent, er zijn altijd regels waar we ons aan moeten houden. Er gelden verschillende regels voor het filmen in het buitenland met een drone. Maar ook het vervoeren van de drone kan niet zomaar. Dit komt voornamelijk door het ontploffingsgevaar van de batterijen. Gezien onze reiservaring met een drone willen wij je daarom een aantal belangrijke punten meegeven waar je op moet letten zodra je jouw drone meeneemt op reis.
Pre Departure 
Het is belangrijk dat je voor vertrek goed uitzoekt wat de locale regelgeving is van het betreffende land. Ons meest recente voorbeeld hiervan is onze reis naar Curaçao. Voor vertrek kun je een registratieformulier aanvragen zodat je door de douane op Curaçao komt. Mocht jouw drone namelijk niet geregistreerd zijn nemen ze hem in beslag op het vliegveld en kun je vaarwel zeggen tegen paradijselijke beelden. Dit registratieformulier is gemakkelijk aan te vragen via Curaçao Civil Aviation Authority bij een Safety Aviation Inspector. Stuur deze vervolgens ondertekend terug en binnen 2 dagen is jouw drone geregistreerd en ben je ready to fly. Wat tevens handig is, is dat er een overzicht van alle regels en no fly zones meegestuurd wordt.
Ready for Departure 
Eenmaal aangekomen op Schiphol gaat het natuurlijk ook niet vanzelf. Hier gelden de nodige regels betreft veiligheid. Dit heeft voornamelijk te maken met het vervoeren van de drone batterijen. De batterijen moeten namelijk per stuk verpakt worden in een Lipo zak, dit in verband met de brandveiligheid. Je mag er maximaal 2 per persoon meenemen in je handbagage. De batterijen bevatten bijzonder veel energie welke kan leiden tot oververhitting. Deze kunnen dan vlam vatten ten gevolge van het luchtdruk verschil. Zorg er daarom voor dat de batterijen niet voller zijn dan 60%.
De lipo zakken moeten altijd worden vervoerd in de handbagage. Mocht er toch brand ontstaan kan deze meteen geblust worden, als dit in het bagageruim gebeurt zijn we verder van huis…
De regels verschillen per luchtvaartmaatschappij dus het is handig als je van te voren even contact opneemt om zeker te zijn. Wij werken alleen met DJI drone’s, de batterijen van de DJI zijn het meest voorkomend en betrouwbaar. Deze zijn ook bekend bij de meeste luchtvaartmaatschappijen, mocht je nog een drone willen aanschaffen is dit ook goed om mee te nemen in je keuze.
Arrived 
Ok, je bent aangekomen op de plek van bestemming! Mocht alles net zo goed geregeld zijn als tijdens onze reis naar Curaçao, is er niks aan de hand en wandel je lekker door de douane. Maar nu hebben wij ook een voorbeeld waarbij wij helaas een drone vaarwel hebben moeten zeggen. Dit voorval vond plaats in Turkije waar de douane onze drone had ingenomen. Er gold een no fly zone voor heel Turkije in verband met de spanningen in het land. Hier was natuurlijk weinig tegen in te brengen. Uiteindelijk hebben we met de juiste papieren de drone weer kunnen ophalen tijdens een volgend bezoek aan dit land. Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk dat papierwerk is.
Let’s Fly
Zoals al eerder genoemd is het belangrijk om van te voren goed de drone wetgeving uit te zoeken voor het land waar je naartoe gaat. In elk land gelden verschillende regels en in sommige landen is het überhaupt verboden om met je drone te vliegen. Zoals bijvoorbeeld tijdens onze trip naar Sri Lanka, toen hebben wij onze drone thuis moeten laten. Hier is het alleen toegestaan om op privé terrein te vliegen, helaas dus geen mooie drone beelden voor ons vanuit deze tropische bestemming.
Enjoy 
Zoals je hebt kunnen lezen is er genoeg waar je rekening mee moet houden als je jouw drone mee op reis wilt nemen. Een makkelijk overzicht van de drone regelgeving in verschillende landen vind je op deze site. Hier kun je per land uitpluizen wat wel en niet mag.
Naast Curaçao en Turkije hebben wij onze drone nog naar eindeloos veel andere bestemmingen meegenomen. Zoals Australië, Zuid-Afrika, Amerika en tal van landen binnen Europa. Dus mocht je meer willen weten, naast de regelgeving die online te vinden is, neem gerust contact met ons op! Wij hebben inmiddels veel kennis opgedaan dus waar wij kunnen, helpen wij graag. Je kunt een reactie plaatsen onder dit artikel of een mail sturen naar sander@beemflights.nl.

ps2 bios pack

Comments(18)

 • Michel
  22/05/2017, 15:55

  hoi ,

  leuke en handige site;) Ik heb een vraagje : hoe kom ik via het internet aan het registratie formulier voor mijn drone ? Ik kn het nrgens vinden .Ik ga in september naar curacao en zou graag mijn phantom 4 meenemen . Hoe heb jij de batterijen in gepakt ? ik wil gewoon alles als handbagage meenemen het vliegtuig in . Ik vlieg met klm . Ik zou graag horen of er meer dingen zijn . GR Miche

  • Bas Mutsaards
   24/05/2017, 13:12

   Hi Michel,

   Bedankt voor je reactie en tof om te horen dat je dit een handige en leuke site vindt. De batterijen moet je altijd in de handbagage in een lipozak meenemen. Wij zijn laatst ook naar curacao geweest en we kunnen je wel even verder helpen met alle formulieren. Mail ons even op sander@beemflights.nl.

   Groeten Sander Mutsaards
   BeemFlights

 • 31/05/2017, 11:40

  Super handig dit artikel!
  Ga mijn drone volgend jaar ook proberen mee te nemen naar Amerika, dus ben ook benieuwd naar de beelden die jullie gaan maken komende trip 🙂

  • Sander Mutsaards
   14/07/2017, 16:50

   Hi Grietje, het meenemen naar Amerika was absoluut geen probleem en er zijn genoeg plekken waar je kan vliegen! Onze beelden komen snel online 🙂

 • Cyriel
  12/06/2017, 11:12

  Hallo Sander,

  Ik vroeg me af, zelf ga ik naar noord amerika voor 21dagen naar La/vegas/sanfransisco! (met KLM). nu ben ik me er van bewust dat er regels zijn betreft oplaten van me drone bij de parken etc. Maar heb inmiddels reactie van KLM dat de drone gewoon mee mag in het vliegtuig, vroeg me eigen alleen af of het genoeg is om de drone enkel te registreren bij de FAA? gr Cyriel

 • Cyriel Von Liebenstein
  16/06/2017, 10:50

  Klein vraagje eigenlijk.

  is het in/voor de USA voldoende om alleen je drone te registeren via de FAA?
  En zoja mag je hem dan gewoon meenemen op je vakantie na registratie via de FAA website?

  Gr Cyriel (hobbyvlieger niet commercieel)

 • 06/07/2017, 10:22

  Goed artikel! Welke papieren heb je moeten regelen voor Turkije? En waar heb je dit gedaan?

 • Robin Gloudemans
  04/10/2017, 17:46

  Wij gaan binnenkort naar sri lanka en de malediven en willen graag onze drone meenemen! Alleen kan ik nergens duidelijk vinden of deze mee mag naar sri lanka ( malediven is het toegestaan) en als we hem moeten registreren hoe en waar dat kan?

 • Stefan
  07/10/2017, 23:13

  Hoi,

  Ik ben nu in Nederland op vakantie en wil een droon meeneemen naar Curacao waar ik woon.
  Weet iemand toevallig hoe ik die droon dan door de duane kan krijgen op schiphol en hato airport (curacao)? En waar kan ik zo’n verpakking kopen voor de batterij?
  Ik ga over 9 dagen alweer terug met tui.
  Ik heb nog nooit een droon gevlogen en wil dat daar zelf leren.

  Alvast bedankt,

  Stefan

  • Sander Mutsaards
   09/10/2017, 13:49

   Hi Stefan, bedankt voor je bericht! Ik kan je de informatie mailen, maar dan moet je wel even snel actie ondernemen. Mail me even op sander@beemflights.nl De lipo zakken kun je bijvoorbeeld bestellen bij http://www.droneland.nl

 • Jill
  16/10/2017, 09:38

  Hoi Sander,
  Heb jij wellicht het nummer van de standard form op de site van de eccaa? Zat zelf te denken dat het de stdfm045 moest zijn maar twijfel.ga in dec naar Curacao en wil graag m’n drone meenemen. Dank voor je antwoord.

  • Sander Mutsaards
   16/10/2017, 10:26

   Hi Jill, ik heb net even gekeken naar stdfm045 maar dat is een ander formulier dan wat ik heb ingevuld. Ook staat er in dit formulier dat je moet betalen en dat hoeft ook niet! Ik zal je even de contactgegevens mailen voor Curacao.

 • Yasmina
  17/10/2017, 20:25

  Hoi Sander,

  Ik vlieg al over een paar dagen naar Curacao (met een drone) en lees nu pas over deze regels. Zou je mij alsjeblieft de formulieren willen toesturen? Hopelijk ben ik dan nog op tijd!

  • Bas Mutsaards
   18/10/2017, 08:38

   Hi Yasmina,

   Ik ga je zo de papieren toesturen, enjoy daar!

   Groeten Sander

 • Ronald
  07/11/2017, 19:16

  Hoi Sander,

  tof artikel, ik vlieg vrijdag naar Curacao, kun je mij aan de juiste documenten helpen?

 • Bas Mutsaards
  08/11/2017, 17:17

  Hi Ronald,

  Lekker dat je naar Curacao gaat! Sander heeft je de papieren toegestuurd, succes en stuur ons een linkje van je film 😉

  Groeten Bas Mutsaards

 • valerie
  10/11/2017, 14:59

  En voor kaapstad? heb je meer info voor me?
  groet valerie

  • Bas Mutsaards
   16/11/2017, 15:30

   Hi Valerie,

   Wat vet dat je naar Kaapstad gaat zeg!! Ik stuur je even een mailtje zo.

   Groeten Sander Mutsaards