Loading...
Loading...

Hoe kies je het juiste drone productiebedrijf?

Er zijn inmiddels talloze bedrijven, waaronder wijzelf, die graag advies geven over het gebruik van een drone. Steeds meer particulieren schaffen een drone aan, voor eigen vermaak tijdens de vakantie of voor commerciële doeleinden. Dit laatste is natuurlijk begrijpelijk als je je passie hebt gevonden als drone-piloot en de investering terug wilt verdienen. Maar hier willen wij nu juist ook wat extra aandacht aan besteden. Niet met het advies om beginnende drone-piloten te mijden, maar om duidelijk te maken waar je op moet letten als je een drone productiebedrijf inhuurt. Het is namelijk een onwijs leuk beroep maar er komt meer bij kijken dan de meesten denken.

Papieren
Ten eerste is het belangrijk dat je een bedrijf uitzoekt die in het bezit is van een ROC of ROC-Light vergunning. Degene die in bezit zijn van deze papieren zijn serieuze partijen, zij kennen de regels en weten wat ze doen. Ook mogen zij de drone dan gebruiken voor commerciële doeleinden. Een hobbyist hoeft die papieren namelijk niet te hebben, maar die mag zijn materiaal dan ook niet voor commerciële doeleinden aan jou verkopen. Als een bedrijf zich niet aan de regels houdt kan deze een boete krijgen of de drone kan afgepakt worden. Wat als gevolg heeft dat jij jouw beelden kwijt bent. En dat zou natuurlijk zonde zijn.

Specialisme
Een bedrijf dat luchtopnames maakt, zowel foto als video, heeft over het algemeen een specialisme. De een wordt bijvoorbeeld ingehuurd voor professionele tv opnames, de ander voor het maken van foto’s voor projectontwikkelaars of bouw- of landbouwinspecties.
Je weet zelf wat je nodig hebt, dus bekijk de betreffende websites goed en zoek uit welk bedrijf er bij jouw wensen aansluit. Neem contact met ze op en bespreek de mogelijkheden, zo kom je er vaak snel genoeg achter of jullie dezelfde visie hebben.

Buitenland
Opnames in het buitenland, die paradijselijke plaatjes zijn natuurlijk aantrekkelijk. Hier hebben wij ook al een keer een uitgebreid blog over geschreven. Mede om duidelijke te maken dat hier andere regels aan verbonden zijn dan die wij kennen in Nederland. Mocht je drone opnames in het buitenland nodig hebben, kijk dan goed naar de ervaring die het bedrijf heeft met filmen in het buitenland. Want in elk land gelden er dus regels en andere “straffen”, daarom is goed research belangrijk. Dit is iets wat sommige bedrijven over het hoofd zien of onderschatten.

Offerte
Als je genoeg bedrijven hebt bekeken en gesproken is het tijd voor de offerte ronde. Onthoud hierbij ook dat deze vooral realistisch moet zijn. Let dus op of er toevallig toch een hobbyist tussenzit die het voor peanuts wilt doen, dan klopt het meestal niet. Het hebben van een drone is één, maar er daadwerkelijk een bedrijf draaiende mee weten te houden is twee. Daarom zal het nooit goedkoop zijn om een bedrijf in te huren die drone producties maakt. Vergelijk prijs & kwaliteit om tot een reëel beeld te komen.

Zoek tot slot een bedrijf waarbij je een goed gevoel hebt en de communicatie soepel verloopt. Met betrekking tot video is het belangrijk dat zij mooie én vooral unieke beelden maken. Want dit laatste is het detail waarmee je het onderscheid kunt maken met een drone in jouw video. Je ziet dit snel genoeg in het portfolio van het desbetreffende bedrijf. Want uiteindelijk moet je 100% tevreden zijn met de keuze die je hebt gemaakt en die keuze wordt steeds lastiger met zoveel aanbod.

Mocht je nog verder advies of tips nodig hebben, laat gerust een comment achter en wij zullen je proberen te helpen ps2 bios pack